Wat betekent de hittegolf voor je zonnepanelen

De afgelopen dagen is de temperatuur flink opgelopen en daarmee is de eerste hittegolf van 2020 officieel een feit. Je zou zeggen; goed nieuws voor de opbrengst van zonnepanelen, maar is dat wel zo? In deze blog vertellen we je graag wat de invloed is van de hittegolf op jouw zonnepanelen.  

Opbrengst zonnepanelen

We hoeven geen kennis van hogere wiskunde te hebben om te weten dat de opbrengst van zonnepanelen beduidend hoger is wanneer de lucht strakblauw is, dan op een bewolkte dag. Wat dat betreft hebben de zonnepanelen het de afgelopen week dan ook uitstekend gedaan. Daarnaast speelt de temperatuur ook een belangrijke rol in de totale opbrengst van zonnepanelen. De vuistregel luidt: hoe hoger de temperatuur, hoe lager de opbrengst van zonnepanelen.

Omstandigheden

Ronald van de Klauw, algemeen directeur van zonnepanelenorganisatie Stichting Wocozon, gaf in een recent interview aan dat zonnepanelen beter functioneren in koele omstandigheden. Daarnaast kan de droogte er ook voor zorgen dat er een laagje stof op de zonnepanelen komt, waardoor de opbrengst net wat lager ligt. Dit zal uiteindelijk niet veel schelen, maar het zou beter zijn geweest als er voor de hittegolf nog een flinke regenbui zou komen.

Record

Ondanks bovengenoemde omstandigheden zijn het aantal zonuren en de helderheid van de lucht een stuk bepalender dan de temperatuur. De opbrengst van zonnepanelen zal de afgelopen week dan ook heel goed geweest zijn. Toch wordt er verwacht dat de hittegolf geen records heeft opgeleverd op het gebied van zonne-energie. 21 juni was de langste dag van het jaar, met de meeste zonuren. De recordweken van 2020 liggen dus al achter ons.

Meer weten over zonnepanelen? Klik dan hier!