Steeds meer elektrische auto’s op de weg

In 2020 verdubbelde het aantal elektrische auto’s ten opzichte van het jaar daarvoor. Uit de nieuwste Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB blijkt dat er inmiddels ruim 145.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen rijden. Daarnaast groeit het aantal personen dat een elektrische auto wil kopen enorm. 

Positieve ontwikkelingen

Er zijn het afgelopen jaar een aantal positieve ontwikkelingen te zien. Elektrische auto’s worden steeds beter én betaalbaarder. Daarnaast steeg de interesse in rijden op stroom met zes procent ten opzichte van 2019. Niet alleen de interesse steeg, ook de daadwerkelijke aankopen stegen. Er rijden nu 145.000 elektrische auto’s op de wegen, waar dat er vorig jaar nog ongeveer 70.000 waren. De grote stijging is voor een groot deel toe te schrijven aan de Tesla Model 3, de bestverkochte nieuwe auto van 2019, die aan het einde van het jaar massaal geleverd werd.

Middenklasse

Volgens de ANWB heeft de stijging een aantal oorzaken. Allereerst kwamen er veel elektrische auto’s in de middenklasse beschikbaar. Dit houdt in dat er nu maar liefst 31 auto’s op de mark zijn die tot 50.000 euro kosten. Daarnaast worden de batterijen steeds beter, waardoor je minder vaak hoeft te laden. Ook komen er steeds meer snellaadpunten langs de snelwegen bij, waardoor het gemakkelijker wordt om elektrisch te rijden.

Te duur

Toch vinden veel consumenten een elektrische auto nog te duur. Voornamelijk in de klasse onder de 25.000 euro is het aanbod beperkt. Een elektrische auto is gemiddeld 9000 euro duurder dan een benzine- of dieselmodel. Hoewel dat bedrag vaak terugverdiend wordt in gebruik en onderhoud, hebben veel consumenten dat geld toch nog niet over voor een duurzamere auto.

Meer weten over elektrisch rijden? Klik dan hier!