Elektrische auto wordt energieleverancier

Dankzij een nieuwe app wordt het voor netbeheerders mogelijk om batterijen van elektrische auto’s te gebruiken voor balancering van het energienet. De app zal door netbeheerder TenneT in samenwerking met een aantal buitenlandse partijen uitgerold worden in verschillende Europese landen. Volgens TenneT kunnen mensen door hun auto als batterij te gebruiken honderden euro’s per jaar verdienen.

Extra opslagcapaciteit

Het idee achter de app is dat als straks alle opgewekte elektriciteit duurzaam is, veel opslagruimte nodig is. Met alleen waterstof of grote batterijen gaat dit niet lukken. Elektrische auto’s kunnen voor extra opslagcapaciteit zorgen, omdat deze flinke batterijen hebben en vaak zo’n 12 uur per dag stilstaan. Voornamelijk ’s avonds, wanneer mensen terug zijn van werk, staan de auto’s lange tijd stil. Laat dat nou precies het moment zijn dat er in de toekomst meer elektriciteit nodig is dan wordt opgewekt; de zon schijnt immers niet in het donker.

Veilig en eerlijk

De 200.000 elektrische auto’s die nu al dagelijks rondrijden in Nederland hebben een potentie van ongeveer 2 gigawatt. Wanneer er in de toekomst meer elektrisch gereden gaat worden, kan de autobatterij enorm helpen om de balans te bewaren. Om te kunnen garanderen dat het leveren van energie aan het net via een batterij veilig en eerlijk verloopt, heeft netbeheerder TenneT een speciaal systeem ontwikkeld. Daarbij is gekozen voor de blockchain: een digitaal kasboek waarin elke transactie wordt bijgehouden zonder dat deze van buitenaf gewijzigd kan worden.

Energie- en leasemaatschappijen

De app is eind april geïntroduceerd in onder andere Duitsland, Italië, Zwitserland en Nederland. Dit betekent niet dat iedereen de app al kan downloaden en geld kan verdienen aan zijn of haar elektrische auto. Er moet een leasemaatschappij of energiebedrijf tussen de consumenten en de netbeheerder inzitten. Op die manier betaalt het aanbieden van de batterij zich bijvoorbeeld in korting op de elektriciteitsrekening of een goedkopere leaseauto. Ben jij al overgestapt op elektrisch rijden?

Meer weten over elektrisch rijden? Klik dan hier!