De opmars van de laadpaal

In Nederland lopen we voorop met de aanleg van laadpalen. Afgelopen maand werd bekend dat de Rijksoverheid 30 miljoen gaat investeren in een landelijk dekkend netwerk van laadpalen. Daarnaast zijn bedrijven sinds kort ook verplicht om bij renovatie of nieuwbouw van een pand met meer dan 10 parkeerplekken minimaal één laadpunt te laten plaatsen. In deze blog vertellen we je graag meer over deze nieuwe ontwikkeling naar een duurzamere samenleving.

Wetgeving

De nieuwe wetgeving moet ondernemers aanzetten om meer te investeren in laadpunten bij hun pand. Zoals al in de intro genoemd is het sinds maart 2020 verplicht om bij nieuwbouw of renovatie van een pand met meer dan 10 parkeerplekken minimaal één laadpunt te realiseren. Daarnaast moet voor één op de vijf parkeerplaatsen een ‘loze leiding’ worden geplaatst zodat het laadstation in een later stadium gemakkelijk en snel kan worden gerealiseerd. Vanaf 2025 gaat deze wetgeving ook voor alle bestaande bedrijfsgebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen in.

Meerjarenplan

Het is niet alleen een kwestie van meer laadpalen plaatsen. De insteek is een meerjarenplan, waarbij er constant rekening wordt gehouden met de verwachte groei van elektrische auto’s bij een bedrijf. Voor nu is het natuurlijk zonde om in een keer heel veel laadpalen te installeren, wanneer dit nog niet nodig is. Het is immers wel een flinke investering. Om deze reden wordt er gedacht in meerdere jaren, dus: ‘’hoe zorgen we ervoor dat parkeerterreinen zo ingericht worden dat laadpalen in de loop der jaren gemakkelijk kunnen worden aangebracht’’.

Steeds meer bedrijven richten zich proactief op duurzaamheid. Zo groeit het aantal ondernemers dat ervoor kiest om hun pad uit te rusten met zonnepanelen. Heb jij al maatregelen genomen om jouw bedrijfspand te verduurzamen?

Meer weten over elektrisch rijden? Klik dan hier!