Nieuwe ontwikkeling: alles-in-een-dak

Het Nederlandse bedrijf Dimark Solar komt met een nieuw systeem: het alles-in-een-dak. Een dak vol zonnepanelen dat ook zorgt voor warm water. Deze ontwikkeling werkt dankzij een speciaal materiaal zo goed, dat ze een Nederlands huis het hele jaar zelfvoorzienend kunnen maken.

Panelen over het hele dak

De oplossing bestaat uit geïntegreerde zonnepanelen, deze panelen liggen niet op de dakpannen zoals bij normale zonnepanelen, maar onder deze zonnepanelen ligt een buizensysteem waar water doorheen stroomt. Tussen de panelen en buizen ligt kunstvezel en de buizen liggen weer op een aluminiumplaat. Het systeem bestaat dus uit vier lagen. De warmte van de zon gaat door de zonnepanelen heen naar de buizen, zodat het water een temperatuur van meer dan 60 graden bereikt. Een huis is hierdoor gemiddeld 11 maanden zelfvoorzienend. Voor de overige maand kun je je aansluiting op het stroom- of gasnet behouden

Zonnestroom en –warmte

De combinatie van zonnestroom en warmte in één systeem is niet nieuw, maar Dimark Solar ontwikkelde een speciale composieten drager. Deze gaat onder de zonnepanelen en waterbuizen, waardoor de warmte goed geleid wordt. Terwijl de warmte wordt geleid, koelt ondertussen de onderkant van de panelen. De oplossing werkt hierdoor als een soort warmtewisselaar.

Kostenplaatje

De kosten van een zonnedak liggen wel wat hoger dan gewone zonnepanelen. De terugverdientijd ligt tussen de negen en tien jaar, maar het systeem kan zeker dertig jaar mee. Dus uiteindelijk ben je niet alleen duurzamer bezig, maar bespaar je ook op de energierekening.

Meer weten over zonnepanelen? Klik dan hier!