Zonnepanelen blijven slimme investering

Het kiezen voor zonne-energie is een goede investering, óók als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Vanaf 2023 moet je als zonnepaneelbezitter gedeeltelijk geld betalen voor de stroom die je zelf niet gebruikt, maar aan het net levert. Ondanks de nieuwe betaalregeling blijft het aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen concluderen Vereniging Eigen Huis en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Nieuwe betaalregeling

Door de nieuwe betaalregeling kan de terugverdientijd voor een gemiddeld huishouden oplopen van zeven jaar nu naar negen jaar als de zonnepanelen pas in 2031 worden aangeschaft. Huishoudens die al zonnepanelen hebben aangeschaft zien de terugverdientijd ook iets oplopen, maar zij gingen ervan uit dat de salderingsregeling dit jaar al geheel zou stoppen. Met deze regeling ontvangen je geld voor de opgewekte stroom die je zelf niet helemaal verbruikt. De succesvolle vorm van subsidie wordt pas vanaf 2023 langzaam afgebouwd, omdat deze uiteraard ook bijdraagt aan de verduurzaming van de elektriciteitsopwekking. Minister Wiebes laat nu weten dat deze met kleine stapjes van negen procent per jaar wordt afgebouwd in plaats van elf procent per jaar.

Gunstiger dan verwacht

Voor het kopen van zonnepanelen krijg je als huishouden geen landelijke subsidie, maar je kunt wel de btw terug vragen. Ook dit voordeel blijft staan. De salderingsregeling wordt dus vanaf 2023 langzaam afgebouwd tot aan 2031. Toch blijft het volgens Milieu Centraal financieel gunstiger om zonnepanelen aan te schaffen dan verwacht. De terugverdientijd zou in 2023 neerkomen op 8,2 jaar waarbij er wordt uitgegaan van zonnepanelen die 25 jaar meegaan. De winst die je maakt met de investering is gelijk aan een spaarrente van 3,5 procent.

Terugleververgoeding

Vereniging Eigen Huis, die opkomt voor de belangen van huizenbezitters, geeft aan het positief te vinden dat de salderingsregeling niet acuut stop wordt gezet en dat er een hogere wettelijke minimum vergoeding komt. Minister Wiebes geeft aan de terugleververgoeding vanaf 2023 in te willen stellen op minimaal 80 procent van het leveringstarief dat is afgesproken met de energieleverancier, deze vergoeding is nu gesteld op 70 procent van het leveringstarief.

Meer weten over zonnepanelen?