Wetsvoorstel Afbouw salderingsregeling definitief controversieel

Het wetsvoorstel omtrent de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is door de Tweede Kamer definitief controversieel verklaard. Dit betekent dat de wet in de Tweede Kamer pas na de verkiezingen wordt behandeld.

Definitieve lijst

Eind januari werd door de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken & Klimaat besloten om het wetsvoorstel als controversieel te bestempelen. In een recente vergadering van de Tweede Kamer is de definitieve lijst van controversiële onderwerpen vastgesteld. Het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling is ook opgenomen in deze lijst.

Voorbereidingen

Door deze ontwikkeling kan de afbouw van de salderingsregeling mogelijk uitgesteld worden. Vooralsnog is het streven om 1 januari 2023 daadwerkelijk van start te gaan. Dit betekent dat zowel de netbeheerders als de energiebedrijven diverse voorbereidingen moeten treffen. Een gevolg is dat de netbeheerders ervoor moeten zorgen dat alle kleinverbruikers een meetinrichting hebben die de afname en invoeding van elektriciteit op het net apart kan meten.

Geschikte meter

Om dit te kunnen realiseren, moeten alle kleinverbruikers voor 1 januari 2023 een aanbod hebben gekregen van hun netbeheerder om een geschikte meter te laten installeren. Op die manier kan de invoeding daadwerkelijk apart worden gemeten. Niet alleen voor de netbeheerders is er werk aan de winkel, ook de energiebedrijven moeten aan de slag. Zij moeten er onder meer voor zorgen dat hun facturatiesystemen op orde zijn.