Wat zijn de veranderingen voor het nieuwe energielabel?
Vanaf 1 januari 2021 komt er een uitgebreider en nieuw energielabel voor woningen. Aan een energielabel kun je aflezen hoe energiezuinig of onzuinig een huis is. In deze blog vertellen we je graag meer over het nieuwe label en waarom je duurder uit bent met deze verandering.
Wat houdt een energielabel in?
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Woningen met het label G zijn het minst energiezuinig en woningen met een A-label zijn het meest energiezuinig. Het label geeft een overzicht van woningkenmerken, zoals bijvoorbeeld de isolatie. Ook geeft het aan welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Een energielabel A heeft een positieve invloed op de verkoopwaarde van een huis. Bij een G-label werkt dit uiteraard het omgekeerde.
Definitief energielabel aanvragen
Woningen hebben vanaf 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Wanneer je energiebesparende maatregelen hebt genomen kun je een definitief label digitaal aanvragen. Dit gaat via je DigiD en dit doe je als je je huis gaat verkopen. Een definitief energielabel is verplicht wanneer je je huis gaat verkopen. Wanneer je je huis zonder label overdraagt, kan er een boete van 170 euro worden opgelegd. De gemiddelde kosten van een online aanvraag zijn 7,50 euro. Na de aanvraag volgt een controle op afstand door een erkend deskundige. Na goedkeuring wordt het energielabel definitief vastgesteld. Het definitieve energielabel is geldig voor 10 jaar na datum van afgifte. Wanneer je geen verkoopplannen hebt, dan volstaat het voorlopige energielabel.
1 januari 2021
Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel op een andere manier bepaald. Online aanvragen is dan niet meer mogelijk. Om een label aan te vragen moet je een afspraak maken met een energieadviseur, die komt fysiek bij je langs en bekijkt het huis. Eventuele aanbevelingen voor verduurzaming komen op het label te staan. Als gevolg van de uitgebreide check gaan de kosten van het label fors omhoog. Bij een eengezinswoning zijn deze kosten gemiddeld 190 euro en bij appartementen 100 euro. Het is aan de energieadviseur om de prijs van het energielabel exact te bepalen.
Meer weten over energiebesparende voorzieningen? Klik dan hier!