Voordelen elektrisch rijden

Voordelen elektrisch rijden: dure aanschaf, lage gebruikskosten

Vanwege de automatisering gaat Volkswagen de komende vijf jaar tot zevenduizend banen schrappen. De omslag naar elektrisch rijden kan mogelijk zelfs oplopen tot het verlies van dertig procent van de banen, vertelde Topman van Volkswagen Herbert Diess tijdens een toelichting op de jaarcijfers. 

Van kwaad tot erger

De EU voorspelt tot het jaar 2030 het verlies van bijna zeventien duizend banen wegens de elektricatie in de Europese automotivesector. De voorspellingen van Volkswagen en de EU zijn nog toegeeflijk. De brancheorganisatie van de zeventien Europese autofabrikanten, de ACEA, schrijft in een rapport dat de elektrificatie tachtig tot negentig procent van de banen gaat kosten.

Voordelen elektrisch rijden

Elektrische auto’s hebben simpelweg niet veel onderhoud nodig. Zij hebben nauwelijks kwetsbare aandrijfdelen. Het werk in de fabrieken wordt simpeler en kan bijna volledig geautomatiseerd worden.

Lage gebruikskosten

Maar goedkoper worden de elektrische auto’s nog niet. De dure batterij, die overigens goedkoper wordt, zorgen de automatiseringskosten voor een hoge prijs. Tussen 2023 en 2028 verwachten autofabrikanten de omslag in de prijs. De totale gebruikskosten van een elektrische auto zijn door de onderhoudsvriendelijkheid en het belastingvoordeel laag, zeker in een land als Nederland waar de helft van de auto’s voor privégebruik onder een leaseconstructie valt.

 

Tekst: Ilona Braat