Verduurzamen van de binnenstad

Klimaatneutrale bamboeborden verduurzamen de binnenstad

In tientallen steden en dorpen duiken steeds meer klimaatneutrale verkeersborden van bamboe op als vervanger voor de traditionele versies van aluminium. Lokale overheden als die van Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch geven hiermee een boodschap aan hun inwoners, namelijk dat duurzaamheid zeker belangrijk is.

Bamboeverkeersborden

De trend van de bamboeverkeersborden startte in Den Bosch, dat in 2017 enkele testexemplaren plaatste. Het stadsbestuur wilde zien of die een duurzaam alternatief voor aluminium borden vormen. Inmiddels hebben tientallen gemeenten het initiatief gevolgd en worden de duurzame vervangers geplaatst in steden als Amstelveen, Dordrecht en Utrecht. Ook in kleinere plaatsen als Bloemendaal en IJmuiden zijn de bamboeverkeersborden een hit.

Positieve kenmerken

Bamboe absorbeert 400 kilogram CO2 per kubieke meter. In vergelijking met de productie van aluminium verkeersborden is dit een grote stap naar het verduurzamen van de binnensteden. Tijdens die productie wordt er namelijk 33.000 kilogram CO2 per kubieke meter uitgestoten. Bamboeborden zijn niet alleen beter voor het klimaat, ze gaan ook nog eens langer mee. Een bord van bamboe kan in principe ruim een kwart eeuw mee. Het folie met het verkeersvoorschrift vaak niet.

Hogere prijs zonder bezwaar

Een nadeel is wel dat bamboeborden voorlopig dertig procent duurder in prijs zijn. Echter hebben veel gemeenten geen bezwaar tegen een hogere prijs: bamboeborden vormen namelijk een blikvanger voor een groen beleid. Veel duurzaamheidsmaatregelen  die lokale overheden treffen, zijn vaak voor de gewone burger amper zichtbaar. Deze borden zijn dat wel.

Duurzame toekomst

Grote steden vervangen honderden tot wel duizenden verkeersborden per jaar. Vaak wordt er dan gekozen voor een vervangend bamboebord. Er wordt nog gekeken naar meer duurzame materialen voor in de toekomst. Misschien dat vlas of hennep ook geschikte materialen blijken. De bamboeborden zijn in ieder geval een flinke stap richting een duurzame binnenstad. Ze zijn overigens volledig recyclebaar.

____

Tekst: Ilona Braat
Bron: AD