TNO brengt rapport uit: Dit is nodig voor een geëlektrificeerde industrie in 2050

Het klimaatakkoord leidt mede de weg als het gaat om de CO2-reductiedoelen. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) gaf daarom de opdracht aan TNO om te rapporteren op welke manieren de industrie de elektrificatie zou kunnen gaan versnellen.

De resultaten van het rapport presenteerde TNO onlangs in een webinar.  Daaruit blijkt dat met name beleid de sleutel lijkt te zijn tot elektrificatie van Nederland. De Nederlandse overheid streeft daarbij naar een opschaling van het aanbod van hernieuwbare energie, deze moet in 2030 van 18 TWH naar 84 TWH worden verhoogd. De vraag is of er op die datum genoeg hernieuwbare elektriciteit beschikbaar is.

Inzet van economische instrumenten

TNO keek tijdens het onderzoek naar verschillende economische instrumenten die bij zouden kunnen dragen aan deze doelstelling. De schommelende prijzen voor elektriciteit blijken een wezenlijke factor te zijn. Het maakt deze vorm van energie risicovol. Leidend is ook het verschil tussen de prijzen van elektriciteit en aardgas.  Daarnaast zal de vraag naar groene stroom geleidelijk moeten stijgen om (toekomstige) energieprojecten te verantwoorden.

Vraag en aanbod

In het verlengde van het bovenstaande kwam TNO met een oplossing voor de schommelende prijzen: een Contracts for Difference (CFD). Met een dergelijke CFD kunnen marktpartijen risico afdekken, door de afnemer het verschil terug te behalen als de elektriciteitsprijs te hoog is. Daarbij zou dit instrument ook visa versa acteren, de afnemer betaalt dus ook het verschil terug wanneer de elektriciteitsprijs lager is dan afgesproken.

TNO pleit daarnaast voor een borgingsmechanisme wat ervoor zorgt dat een subsidieportefeuille elke TWH aan de vraagkant ondersteunt door de aanbodkant te evenredig te laten stijgen.

Benieuwd naar het rapport? Bekijk het via de onderstaande link.