De Thuisaccu
SLIM ( of niet?) Zonnepanelen met thuisaccu.
Wie energie zelf wil opslaan kan gebruik maken van de salderingsregeling. Op die manier kun je zelf opgeslagen energie terugleveren. Maar als deze regel verdwijnt is het misschien wel veel interessanter om deze energie thuis op te slaan en niet meer terug te leveren. Dan moet je daar natuurlijk wel een goede accu voor hebben. En die zijn niet goedkoop. Een Tesla Powerwall bijvoorbeeld kost nog altijd vele duizenden euro’s. De vraag om betaalbare accu’s neemt toe, maar is nog niet voorradig zo lijkt het. Wat is wijsheid? Wachten op zonnepanelen met een betaalbare thuisaccu, of toch niet? In dit artikel leggen we het u uit.
Wilt u echter niet langer wachten, neem dan gelijk contact met ons op.
Hoe werkt een thuisaccu nu eigenlijk? Een thuisaccu maakt gebruik van moderne lithium-Ion-batterijen en voorziet alle elektrische apparatuur in de woning tot enkele uren of dagen van energie. Dat is natuurlijk ideaal want hiermee word je veel minder afhankelijk van het energienet. Een thuisaccu is aangesloten op het zonnestroomsysteem.
Als je gedurende de dag dan zelf stroom opwekt, laadt de accu op en draaien alle apparaten eigenlijk al direct op zonne-energie. Bij zonnig weer in het voorjaar en in de zomer is het nu al mogelijk om volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet te zijn. Is er te weinig zon en in de avonden tap je de stroom af uit de thuisaccu. Pas als deze helemaal leeg is, schakel je weer over op stroom van het energienet.
We zien momenteel dat de accumarkt in ontwikkeling is. Mede dankzij de opkomst van elektrische auto’s worden thuisaccu’s steeds sneller goedkoper. Het zijn juist deze (auto-)merken die versneld ook thuisaccu’s gaan aanbieden, zoals BMW, Mercedes en natuurlijk Tesla. Het is vooral Tesla die bekend is met zijn Powerwall. Een goede ontwikkeling uiteraard want wij, en u toch ook, willen zoveel mogelijk energie uit duurzame middelen halen. We geloven daarom echt in de opkomst van de thuisaccu. En de voordelen zijn navenant.
Je kunt de thuisaccu opladen tijdens de daluren en gebruiken tijdens de piekuren. Dat is als eerste verdiend! En wat te denken van goedkope energie opslaan en tijdens dure uren terugleveren aan het energienet! Kassa!! En nog meer voordeel; de thuisaccu kan dienstdoen als noodstroomvoorziening. En, uiteindelijk wordt je energierekening dus fors lager. Toch is de thuisaccu nog niet ingeburgerd. Hoe dat komt….:
Een thuisaccu is relatief duur in de aanschaf, zoals al gezegd. Uitgaande van de Powerwall van Tesla moet je rekenen op een aanschafprijs van ongeveer € 7.500,- excl btw. De energiebesparing bedraagt een kleine € 500,- per jaar dus is het omslagpunt (pas) na 15 jaar. En dat is dan nog exclusief kosten voor installatie van de accu en randapparatuur. Als de salderingsregeling verdwijnt, dan wordt de aanschaf sneller interessant. Want, stroom die je nu zelf opwekt, verkoop je terug aan het energienet.
Voor teruggeleverde stroom krijg je evenveel geld als je zelf betaalt voor stroom die je van het net haalt. Minister Wiebes is bezig met een nieuwe terugleversubsidie. Iedereen die voor die tijd al zonnepanelen heeft, kan gebruik maken van een gunstige overgangsregeling.
Zonne-energie nu opslaan en zelf gebruiken als je het nodig hebt, maakt je in die situatie flexibeler en onafhankelijker. De conclusie is dus gerechtvaardigd; zelf stroom maken? Doe het nu. Het levert nl. teveel op om aan je voorbij te laten gaan. We gaan van het gas af. En dat gaat misschien wel sneller als we allemaal denken. De toekomstige ontwikkelingen op het gebied van nieuwbouw zonder gasaansluitingen, wind-en zonne-energie gaan snel. En mede daardoor is de kans op stijgende energieprijzen groot. Hét moment dus om zelf stroom te gaan maken. Wij kunnen ons voorstellen dat u hier enthousiast over bent geworden, net zoals wij.
Neem gerust contact met ons op en wij helpen u op weg.