Subsidie op zonnepanelen

Een jaar langer subsidie op zonnepanelen

Wekt u duurzame energie op via zonnepanelen en ontvangt u daarvoor subsidie? Dan hebben wij goed nieuws voor u. Want de huidige subsidie op zonnepanelen geldt nog een jaar langer dan verwacht.

Via de huidige salderingsregeling kunt u uw investering in zonnepanelen binnen zeven jaar terugverdienen. De stroom die u opwekt, wordt in mindering gebracht op uw jaarnota. Wekt u meer stroom op dan u verbruikt? Dan krijgt u een vergoeding voor iedere kWh die u meer opwekt.

Nieuwe regeling

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en de terugverdientijd wordt korter. Fijn voor u als consument, maar de regering ziet de uitgaven aan subsidies steeds verder oplopen. Daarom wilde minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een nieuwe, versoberde regeling in laten gaan in 2020. Minister Wiebes beloofde eerder een soepele overgang naar de nieuwe regeling, die net zo aantrekkelijk moet zijn voor de consument als de oude regeling. Maar nu blijkt dit moeilijker dan gedacht, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Subsidie op zonnepanelen

De nieuwe regeling zou ingaan in 2020, maar blijkt nog niet uitvoerbaar. Betrokken instanties hebben ernstige zorgen over de uitvoering ervan en eerst moet uitgezocht worden of die zorgen weggenomen kunnen worden en of er een alternatief bedacht moet worden. Daarom gaat de nieuwe regeling niet eerder in dan op 1 januari 2021.

Een geweldige investering

Minister Wiebes streeft ernaar om aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 te komen met een nieuw voorstel. Wat dat voorstel ook zal zijn, en of de salderingsregeling nu wordt afgeschaft of niet, zonnepanelen zijn en blijven een geweldige investering. Ze worden steeds goedkoper en de terugverdientijd blijft even kort. Genoeg redenen dus om te kiezen voor zonnepanelen!

____

tekst: Desiree Pennings