Regenwater hergebruiken

Wil je besparen op waterkosten door water te hergebruiken? Dat kan met regenwaterrecuperatie. Hiermee hergebruik je namelijk regenwater in huis. Je bespaart niet alleen in kosten, maar het is ook goed voor het milieu. In deze blog vertellen we je graag meer over regenwaterrecuperatie.

Wat houdt regenwaterrecuperatie in?

Regenwaterrecuperatie is het hergebruiken van regenwater. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je emmers water buitenzetten om regenwater op te vangen, maar je kunt ook door waterinstallaties het water laten opvangen en transporteren naar daar waar nodig is. Door bijvoorbeeld regentanks wordt het water onder de grond opgevangen en gefilterd.

Voordelen

Regenwater hergebruiken is niet alleen is het goed voor het milieu, maar ook goed voor het besparen op waterkosten. Bij het doorspoelen van het toilet kun je perfect regenwater gebruiken. Zo bespaar je op het verbruik van leidingwater. Het aanleggen van een regenput vermindert daarnaast ook de druk op het rioleringsnet bij hevige regenval. Bovendien bevat regenwater geen kalk. Dat is dan weer handig omdat het de slijtage van je wasmachine tegen gaat. Tevens zal je ook minder wasmiddel hoeven te gebruiken voor hetzelfde resultaat.

Hoe werkt het?

Regenwater opvangen met een regenton is de beste manier. In dit geval gebruik je een filter, kraantje en overloop. Het verzamelde regenwater moet je vervolgens oppompen. Het opgepompte regenwater gaat daarna door naar de filters die de vuildeeltjes uit het water halen. Het gefilterde water wordt naar de tank geleid, en het bevuilde water wordt afgevoerd. Bij een regenpomp hoort ook een systeembesturing, deze controleert het proces en schakelt automatisch over op drinkwater wanneer de tank leeg raakt.

Bang dat het regenwater gemengd wordt met het leidingwater? Maak je geen zorgen. Dit kan niet gebeuren omdat het verboden is om een vaste verbinding te maken tussen de leiding met regenwater en de drinkwaterleiding.

Meer weten energie besparende voorzieningen? Klik dan hier!