Megabatterij
Grootste batterijopslag voor groene stroom in Nederland bij windmolenpark Hartelkanaal
Vanaf januari 2019 is er een megabatterij geplaatst bij het windmolenpark “Hartelkanaal”. Deze batterij dient als opslag voor opgewekte groene stroom. Greenchoice nodigde ons uit om te zien hoe zo de verspilling van windenergie wordt tegengegaan. Op deze manier bieden ze een bijdrage aan een stabiel en vooral ook duurzaam energiesysteem in Nederland.
Megabatterij
De megabatterij bestaat uit zes opslageenheden waarvan elk de grootte heeft van een zeecontainer. Deze opslageenheden hebben de capaciteit om samen 10 megawattuur (MWh), door het windmolenpark opgewekte stroom, op te slaan. Dit maakt deze megabatterij de grootste batterijopslag van Nederland.
Opslag groene stroom
“Aan het Hartelkanaal hebben we acht windturbines staan. Samen leveren ze per jaar gemiddeld 68 GWh groene stroom,” licht Maurice Koenen toe, manager inkoop- en portfoliomanagement van Greenchoice. “Wanneer het hard waait, is er veel aanbod. Als de vraag naar elektriciteit op dat moment laag is, kan het zijn dat de windmolens uit de wind gedraaid moeten worden. Zo gaat duurzame stroom verloren. Met de batterij kunnen de turbines blijven draaien. De opgewekte stroom wordt in de batterij opgeslagen en kunnen we op een later moment aan het energienet leveren. Ook gaat de batterij diensten leveren ter ondersteuning van de 50hz-frequentie op het energienetwerk.”
Greenchoice bereidt zich aan de hand van deze megabatterij voor op grootschalige integratie van hernieuwbare energie op het elektriciteitsnet. “Hoe meer duurzaam opgewekte stroom we kunnen opslaan, hoe beter”, aldus Koenen. Deze batterij is een debuut in diverse projecten. “Als dit project bij het Hartelkanaal succesvol verloopt, willen we ook op andere locaties batterijen plaatsen. Zo kunnen kolen- en gascentrales uiteindelijk afbouwen, houden we flexibiliteit en een stabiel elektriciteitsnet.”
Elektriciteitsnet
De batterij wordt geleverd door Alfen en zorgt hiermee voor een integratie in het lokale elektriciteitsnet. “We leveren een 10 MW-systeem dat bestaat uit zes opslageenheden met vooraf geïntegreerde batterijen,” meldt Stephanie Schockaert, salesmanager bij Alfen. “Het is een plug & play-oplossing die toekomstige uitbreidingen of transport van het systeem naar een andere locatie ook mogelijk maakt.”
____