Gezondste steden 2020

Afgelopen maand werd de Gezonde Stad Index 2020 gepresenteerd door Arcadis. De index wordt ieder jaar samengesteld op basis van onderzoek van het RIVM. In dit onderzoek wordt gekeken hoe de twintig grootste Nederlandse steden ervoor staan. Opvallend is dat grote steden als Amsterdam en Rotterdam vrijwel nooit de top 10 halen.

Pleonasme

Volgens Arcadis moet het begrip ‘gezonde stad’ een pleonasme worden. Hiermee wordt bedoelt dat het vanzelfsprekend moet zijn dat een stad een gezonde omgeving is voor burgers, zonder daarmee problemen te veroorzaken in de toekomst. Een gezonde stad is veilig, fiets- en voetgangersvriendelijk , duurzaam en bestaat uit gezonde gebouwen.

Groningen op nummer 1

Groningen eindigde dit jaar overtuigend op de eerste plek. De stad scoort goed op alle thema’s uit het onderzoek. In het domein gezonde gebouwde omgeving scoort de stad zelfs het allerbeste. Groningen voert gericht beleid op gezondheid. Zo heeft de stad een ‘Healthy Ageing Visie’ waarbij actief burgerschap, actief ontspannen, gezond bouwen, gezonde voeding en bereikbaar groen centraal staan. Groningen wordt gevolgd door Nijmegen op de tweede plek en Maastricht op de derde plek.

Hekkensluiters

Zaandam en Rotterdam eindigen als laatste. Zaandam scoort erg slecht op het domein gezonde buitenruimte: een buitenruimte die mensen uitnodigt om deze te gebruiken. Het gaat hierbij voornamelijk om de beschikbaarheid van groen in de stad. In Rotterdam ligt het probleem binnen het domein gezonde gemeenschap. Hierbij gaat het vooral om veiligheidsbeleving, geestelijke gezondheid en sociale cohesie.