Energiebelasting voor gas gaat weer omhoog

4 weken geleden, op Prinsjesdag, is het nieuwe belastingplan bekendgemaakt. Naast de aanpassingen over inkomstenbelasting, is dit traditioneel ook het moment dat de aanpassingen over de energiebelastingen bekend gemaakt worden. Verbruik je veel gas, dan gaat je energierekening flink omhoog.

Opslag Duurzame Energietransitie

Er is een nieuwe aanpassing voor de Opslag Duurzame Energietransitie (ODE) aangekondigd. Subsidies voor hernieuwbare energie en de fossiele industrie worden met deze opslag gefinancierd. Daarnaast gaat ook de aanpassing die vorig jaar gepresenteerd is door. Dit betekent: de energiebelasting voor gas gaat komend jaar met 1 cent omhoog. Voor elektriciteit wordt de energiebelasting verlaagd met 0,49 cent.

Elektriciteit nog steeds zwaarder belast dan gas

Wat nog meer opvalt is dat elektriciteit nog steeds zwaarder wordt belast dan gas. Dit heeft ermee te maken dat een m3 gas een energie-inhoud heeft van 9,77 kWh. Wanneer de prijzen per kWh vergeleken worden, betekent dit dat elektriciteit een prijs van 15,037 cent per kWh heeft en gas een prijs van 5,37 cent per kWh. Elektriciteit wordt dus een stuk zwaarder belast.

Huis verduurzamen

Het prijsverschil in elektriciteit en gas zorgt ervoor dat het verduurzamen van je huis met bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp of een inductiekookplaat, met name een besparing in euro’s laat zien doordat er minder energie wordt verbruikt. De prijs voor de energie die een inductiekookplaat of warmtepomp ingaat is echter veel hoger dan de energie die in het gasfornuis of cv-ketel wordt gebruikt. Dit zorgt ervoor dat er nog steeds veel mensen zijn die twijfelen over het verduurzamen van hun huis.

Veel partijen streven ervoor om de energiebelastingen gelijk te trekken. Wanneer de energiebelastingen bepaald worden aan de hand van de gemiddelde C02-uitstoot die vrijkomt, ontstaat er een eerlijkere verdeling tussen elektriciteit en gas zodat de energietransitie geen onnodige hinder ondervindt door fiscale maatregelen die fossiel energiegebruik bevoordelen.