Een speciale lening voor groen

Wil je duizenden tot tienduizenden euro’s gaan besteden om je huis groener en duurzamer te maken, door bijvoorbeeld te investeren in Zonnepanelen, een warmtepomp, een HR Ketel of isolatie, dan kun je daarvoor een speciale lening krijgen.

Wat deze lening zo speciaal maakt is het feit dat lening wordt gekoppeld aan het huis en niet aan de bewoner. Nu nog moeten bewoners de investering in Energie Besparende Voorzieningen (EBV) nog uit eigen zak betalen of ze moeten er een extra hypotheek voor afsluiten. Vaak weten ze nog niet hoe lang ze in het huis blijven wonen en vragen zich dus af of het rendement hoog genoeg is en of ze het bedrag van de investering snel genoeg terugverdienen.

Bij deze speciale “groene” lening gaat bij een verhuizing deze lening automatisch over naar de nieuwe eigenaar. Zodoende wordt het financiële risico kleiner.

Best Groen vindt deze speciale lening een mooi initiatief. We willen toe naar een schoner milieu en betere leefomgeving en daar kunnen dit soort maatregelen zeker een goede bijdrage aan leveren. En als je investeert in duurzaam kun je geld besparen op je energierekening. Dit geld kun je dan weer gebruiken om de lening af te lossen.

Juridisch zijn er nog wel wat haken en ogen, omdat deze manier van “gebouwgebonden” financieren op dit moment nog niet bestaat in Nederland. De lening zou van een bank kunnen komen, maar wellicht ook vanuit de overheid.

We houden jouw zeker op de hoogte omtrent al het nieuws rond deze speciale “groene” lening.