Een lichtpuntje in het holst van de nacht; nog even en zonnepanelen leveren ook stroom in de nacht

Temperatuurverschil; dat blijkt de sleutel. Onderzoek wijst uit dat de temperatuurverschillen tussen aarde en ruimte de potentie heeft om duurzaam stroom op te wekken. Dadelijk leveren zonnepanelen dus 24/7 rendement.  

Wetenschappers van Stanford University geven aan dat de temperatuurverschillen, die ontstaan bij de overgang van dag naar de nacht, energie kunnen opleveren. Het gaat daarbij weliswaar om kleine hoeveelheden energie, maar consistent zouden deze kleien bijdragen toch significant kunnen bijdragen aan de groene transitie.

Vernuft

De techniek die achter dit alles schuilt kent zijn oorsprong rondom de werking van een nachtkijker. Infrarode straling wordt opgevangen en daarbij wordt het temperatuurverschil tussen de warme aarde en de koudere lucht omgezet in stroompulsen. Deze techniek werd al een hele periode onder de aandacht gebracht, maar nu is de werking ook echt bewezen.

Optimalisatie

De bruikbaarheid is echter nog niet optimaal. 100.000 keer minder dan een gemiddeld zonnepaneel. Het is echter een begin, want onderzoeker willen de bewezen techniek nu gaan optimaliseren en de effectiviteit significant gaan vergoten.

Geschat wordt dat deze techniek uiteindelijk een tiende zou moeten kunnen opleveren van een normale zonnecel. Dit zou dan gebeuren via een zogenaamde “nachtzonnecel” welke je kunt integreren bij de normale cellen.

Er is nog een lange weg te gaan, want door het schamele rendement is het de vraag of deze extra toevoeging de baten tegenover de kosten kan laten prevaleren.