De warmtepomp

Van gas los? Wat zijn de mogelijkheden voor nu en in de toekomst?

Het is hét gesprek van de laatste jaren, hoe kom je van het gebruik van gas af?

De overheid stuurt er stevig op aan door verschillende stimuleringssubsidies, nieuwsberichten en uitspraken van diverse ministers. We moeten allemaal van het gebruik van gas af, zodat we het klimaatakkoord, wat gesloten is in Parijs, kunnen nastreven. Daarnaast is het Nederlands Klimaatakkoord gesloten waarin de doelstelling is vermeld dat de CO2-uitstoot van broeikasgassen 49% verminderd moet worden in 2030, en 95% verminderd moet zijn in 2050. Een hele uitdaging voor het Nederlands bedrijfsleven, en natuurlijk ook voor de particulieren.

De vervolgvraag is: Wat kunnen wij doen als particulier? Kan ik van het gas los? Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat gaan deze investeringen mij kosten? Allemaal vragen waarvan de antwoorden in elke woonsituatie zullen verschillen. In deze blog een beschrijving van welke richting je kunt kiezen voor het verduurzamen van je woning.

 

Diverse warmtepompen

In de markt zijn er momenteel diverse technieken om je woning te verduurzamen en duurzaam energie op te wekken. In deze blog wordt vooral het onderwerp warmtepompen belicht, omdat deze techniek duurzame energie opwekt en aanstuurt op andere verduurzamingen in uw woning.

De warmtepomp kent momenteel 4 verschillende uitvoeringen:

Grondgebonden warmtepomp (ong. €20.000 en hoger)
Deze warmtepomp zit in de grond geboord, zoals de naam al doet vermoeden. Deze grondboring kan erg diep zijn (verticaal) of een erg groot oppervlak bestrijken (horizontaal). De warmte wordt onttrokken uit de grond of het grondwater. Door deze oplossing is er geen gasverbruik meer nodig.

All-electric warmtepomp (ong. €7.500 en hoger)
Een warmtepomp die volledig elektrisch draait en werkt met een buitenunit. De warmte wordt onttrokken uit de buitenlucht. Net als bij de grondgebonden warmtepomp is er bij deze oplossing ook geen gasverbruik meer nodig.

Hybride warmtepomp (ong. €5.000 en hoger)
Een warmtepomp die in combinatie met de cv-ketel draait. De warmte wordt onttrokken uit de buitenlucht, middels een buitenunit. De hybride warmtepomp draait op gas en elektriciteit (hybride).

Luchtventilatie warmtepomp / WarmteTerugWinning (WTW) (ong. €2.000 en hoger, als luchtventilatiesysteem aanwezig is in woning)
Deze benaming wordt veelvuldig gebruikt voor een luchtventilatiesysteem in huis, waarin actieve luchtbehandeling in plaats van passieve luchtbehandeling aanwezig is. Bij actieve luchtbehandeling gebruik je de warmte in je woning nogmaals, waardoor je de warmte terug zal winnen in plaats van deze te verliezen aan de buitenlucht.

Voor elke woning een andere keuze

Voor de grondgebonden en all-electric warmtepomp is meer in je woning nodig dan installeren alleen. De warmtepomp werkt over het algemeen op lage temperaturen, waardoor het afgiftesysteem ook op lage temperaturen dient te werken. Het afgiftesysteem is in de meeste woningen uitgevoerd met convectoren (convectorputten) en radiatoren. In dit geval spreekt men van hoge temperaturen (50-70°C). Vloerverwarming en lage temperatuurverwarming (LTV) zijn een afgiftesysteem op basis van lage temperaturen (30-40°C). De laatste jaren kent de markt ook warmtepompen die op hoge temperaturen werken. Het grootste verschil tussen beiden is dat de lage temperatuur warmtepompen een beter energetisch rendement halen dan de hoge temperatuur warmtepompen.

De isolatie van de woning is ook erg belangrijk. Hoe minder warmte je verliest (goed geïsoleerd), hoe minder warmte je dient te ontwikkelen om de woning op temperatuur te houden. Woningen die voor de jaren ’90 gebouwd zijn, zijn minder goed geïsoleerd. Dit betekent dat je wellicht het nodige moet investeren in de isolatie van de woning om één van deze warmtepompen energetisch en financieel rendabel te krijgen.

De hybride warmtepomp wordt vaak een tussenoplossing genoemd. Stel dat je woning nog niet volledig is (na)geïsoleerd en gedeeltelijk vloerverwarming heeft, is een hybride warmtepomp een oplossing. Er wordt door de buitenunit warmte uit de buitenlucht onttrokken en dit zal toegevoegd worden aan het afgiftesysteem. De warmtepomp kan de temperatuur in de woning goed constant houden en kleine temperatuurschommelingen opvangen. Bij een hoge warmtevraag en tapwaterverbruik zal de cv-ketel in actie komen.

Andere investeringen als isoleren en de aanschaf van een ander afgiftesysteem hoef je niet te doen, maar het is wel handig om de warmtepomp financieel en energetisch rendabeler te maken. Je kunt deze investeringen natuurlijk over de jaren heen doen, zodat je daarna over kunt schakelen naar een all-electric warmtepomp.

Met een luchtventilatiewarmtepomp zijn er wat beperkte mogelijkheden in de woning als er geen luchtventilatiesysteem is. In betonnen woningen een nieuw afzuigsysteem bouwen is lastig en brengt hoge kosten met zich mee. Als je woning dit wel heeft, maar het systeem bevat geen mechanische ventilatie of WarmteTerugWinning (WTW), dan kun je dit laten installeren. Met verschillende producten is er efficiënter mechanisch te ventileren in de woning en hoeft er minder gestookt te worden. Met een WTW kan men zelfs nog de warmte die normaal verloren gaat toevoegen aan het afgiftesysteem of tapwater.

De keuze ligt bij jou

Investeren in deze verschillende technieken is voor iedereen mogelijk. Er zijn keuzes in verschillende prijsklassen, waardoor er altijd wel een optie te vinden is. Het juist toepassen van deze technieken in de woning is wat lastiger, omdat elke techniek zijn eigen condities kent om goed te kunnen renderen in uw woning.

Maar wat is rendement voor jou precies? Wil je een hoger financieel rendement of kies je voor een hoger energetisch rendement? Moet het je financieel iets opleveren of is de reductie van CO2-uitstoot voor jou belangrijk?

Ik denk dat deze vraag een belangrijke eerste stap is in het proces van investeren in duurzaamheid. Heb je het antwoord voor jezelf gevonden? Laat je adviseren en je investering in duurzame energie kan beginnen!