Alternatieven voor traditionele cv-installatie verplicht vanaf 2026

Wanneer je na 2026 een cv-installatie laat vervangen, dien je dit te doen middels een hybride warmtepomp of een ander duurzaam alternatief. Bij dat laatste kan je denken aan een alternatief als een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. Het kabinet zet de algemene trend van verduurzaming hiermee door en stelt dus meer groene eisen in verband met warmte-installaties.

Tempo moet omhoog
Huizen moeten sneller duurzaam worden, het tempo moet omhoog. Nu de gasprijzen de pan uit rijzen wordt het ook duidelijk dat verduurzamen veel kan besparen. “Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is.” Aldus onze minister van volkshuisvesting Hugo de Jonge. De hybride warmtepomp biedt een uitkomst. Deze pomp zorgt ervoor dat men tot wel 60% minder gas verbruikt dan bij de inzet van een traditionele cv-ketel.

Subsidie
Woningeigenaren worden gemotiveerd om over te stappen; tot 2030 is er een subsidie voor de aanschaf van een duurzame warmte-installatie. Deze subsidie geldt vooralsnog langer dan vooraf bedacht. In eerste instantie zou deze subsidie vanaf 2026 worden gestaakt, waardoor de woningeigenaar nu dus vier extra jaren heeft.

Niet altijd verplicht
De verplichting gaat geldt niet altijd. Zo zijn er woningen die niet geschikt zijn voor de geprijsde alternatieven. Deze gevallen worden ontzien alsmede de huizen die binnenkort al op een alternatief voor aardgas worden aangesloten.

Goed voor het milieu en de portemonnee
De organisatie Natuur & Milieu prijst de belofte van Hugo de Jonge. De maatregelen spelen een grote rol in de verbetering van het klimaat, het milieu en de gesteldheid van huishoudens. Deze huishoudens gaan er, aldus de organisatie, op vooruit. Het gaat ook zorgen voor lagere energierekeningen. In een tijd van hoge gasprijzen en onzekerheid een extra voordeel.”