Energie besparen en duurzaam wonen

Best Groen maakt je wegwijs in de informatiejungle over duurzaam wonen

Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug? Is het onverstandig nog een woning te kopen met gas? Hoe financier ik energiebesparende voorzieningen? Onder consumenten leven volop vragen over duurzaam wonen. Jammer genoeg vinden ze moeilijk hun weg in de informatiejungle. Gemiste kansen zijn dat, vindt Mark Sauerbreij van Best Groen. Zeker door de financiering van energiebesparende maatregelen mee te nemen in de hypotheek, is er veel winst te behalen. Het is gunstig voor Je portemonnee én draagt bij aan een schonere, groene wereld.

Investeren in duurzaamheid

Energiebesparende voorzieningen vragen om een investering, maar leveren vooral ook veel op. “Onderzoek wijst uit dat je voor optimaal rendement moet focussen op isolatie, hybride ketels en zonnepanelen”, vertelt Sauerbreij. “Hybride ketels die worden ondersteund door zonne-energie reduceren het gasverbruik tot een derde. Bij woningen gebouwd voor 1986 is veel winst te behalen met isolatie. Ook zonnepanelen dragen behoorlijk bij aan meer duurzaamheid. In Nederland is 900 vierkante kilometer aan daken daarvoor geschikt.” Het goede nieuws voor de consument: naast de blauwe panelen met grijze rand, die veel mensen lelijk vinden, zijn er nu ook zwarte zonnepanelen (full-black) op de markt.

Kosten duurzaamheid

Veel mensen vinden het lastig te bepalen welke energiebesparende maatregelen ze het beste kunnen treffen en waar ze dan moeten zijn. Precies daarom is Best Groen opgericht, een onafhankelijk informatieplatform dat consumenten de weg wijst naar de beste leveranciers en financieringspartners. “De gedachte is vaak dat investeren in duurzaamheid duur is,” vertelt Sauerbreij, “maar het hoeft out of the pocket echt niet veel geld te kosten. Neem je het in je hypotheek mee, dan betaal je gemiddeld genomen 10 tot 15 euro per maand meer, terwijl de energielasten misschien wel met 60 euro per maand dalen. En er zijn meer voordelen: door het hogere energielabel neemt de woning in waarde toe en wordt deze op termijn beter verkoopbaar.” Die energielabels worden volgens Sauerbreij steeds belangrijker. “Tendens in de markt is dat banken de financierbaarheid van woningen hierop gaan aanpassen. Is het energielabel niet hoog genoeg, dan word je straks gestraft met een hogere hypotheekrente.”

Besparen met zonnepanelen

Een van de manieren om slim in duurzaamheid te investeren, is dus de aanschaf van zonnepanelen. Met de nadruk op aanschaf. “Er zijn heel wat partijen waar je zonnepanelen kunt leasen of huren”, vertelt Sauerbreij. “Gemiddeld betaal je daarvoor 50 tot 60 euro per maand. Na tien jaar mag je de panelen kopen. Tot die tijd ben je wel duurzaam bezig, maar voel je daar niets van in je portemonnee. Wij zeggen: neem 10.000 euro extra hypotheek en ga voor 100% eigenaarschap. Dat kost je gemiddeld drie tientjes in de maand, inclusief rente en aflossing, en levert je onder aan de streep 100 tot 120 euro op aan lagere energielasten.” Bij welke partij je die zonnepanelen het beste aanschaft, ook daarover geeft Best Groen advies. Ze selecteren er partijen onder meer op keiharde garanties. Sauerbreij: “Als zij pretenderen 5000 kilowatt aan energie op te wekken, dan doen ze dat ook. En zo niet, dan betalen ze na vijf jaar het verschil terug.” De consument mag bij Best Groen ook rekenen op een eerlijke vergelijking van aanbieders en reële berekeningen. Wel zo prettig in een wereld waarin de ene aanbieder nog meer zon op het dak belooft dan de ander.

Veel energiemaatschappijen adviseren overigens niet meer energie op te wekken dan het eigen verbruik. Bij Best Groen zeggen we juist: doe dat nou wel. Want die overcapaciteit maakt dat je je eigen energieproducent kunt zijn, waardoor je bijvoorbeeld een elektrische auto, brommer of fiets kunt rijden. Sauerbreij: “Neem je het mee in je hypotheek, dan kun je voor 3 euro per maand misschien wel vijf of zes extra zonnepanelen plaatsen, waardoor je die auto kunt laten rijden. Dan heb je binnen twee jaar alles terugverdiend!”

Energiezuinig wonen

Om de consument optimaal te kunnen adviseren, volgt Best Groen nauwlettend alle ontwikkelingen rond duurzaam wonen. Een trend die momenteel in de nieuwbouwwereld heerst: woningen ‘nul op de meter’ maken (oftewel: qua energie-uitstoot een verbruik van nul realiseren). “Voor bestaande bouw brengt dat echter een enorme investering mee voor de consument, van misschien wel 30.000 of 50.000 euro. Dat is een drempel voor de consument en maakt het qua verdiensten voor aannemers minder interessant om zo’n woning te verkopen. Een ‘huis met gas’ levert hen bovendien meer rendement op. Maar juist de energiezuinige woningen hebben de toekomst”, weet Sauerbreij. Aannemers zouden van hem dus ‘best groener’ mogen denken. Een tip die hij huizenkopers nog wil meegeven: “Als je nu nieuwbouw koopt, dan in elk geval niet met gas. Wil je het huis helemaal nul op de meter? Dat kan altijd nog. Want zeker de nieuwere woningen zijn voorzien van goede isolatie.”

Starten duurzaam wonen

Mogelijkheden te over dus om slim te investeren in een groenere wereld. Veel mensen vinden dit echter eng en lastig. Er zijn namelijk nogal wat cowboys op de markt voor duurzaamheid. Maar dankzij Best Groen beschikt de consument over een selectie kwalitatieve, betrouwbare partijen. “Ga je met een gecertificeerde adviseur praten, dan zie je hoe je met een kleine investering per maand al behoorlijk veel voordeel kunt behalen”, vertelt Sauerbreij. “Het is een one-stop-shopmodel waarbij je volledig wordt ontzorgd. Bij het tekenen van de hypotheekofferte kun je de energiebesparende voorzieningen op papier al gerealiseerd hebben. Je hoeft daarna alleen nog de voordeur open te doen om de installateur binnen te laten.” Een relaxte manier dus om verduurzaming op gang te brengen en in positieve zin iets na te laten voor de nieuwe generatie.

Tips duurzaam wonen

Helemaal ingewijd in de wereld van duurzaam wonen, heeft Sauerbreij dus volop tips voor consument en (financieel) adviseur, zoals:

  • Zonnepanelen kopen? Omzeil de lease/huur tussenpersoon, ga voor 100% eigenaarschap en word je eigen energieproducent.
  • Laat je adviseren door een gecertificeerde Best Groen-adviseur. Zo ben je verzekerd van een degelijk en onafhankelijk advies.
  • Neem bij beslissingen rond de aankoop van een woning het energielabel mee. Een jarendertigwoning is nu misschien leuk, maar is dat ook nog zo als je het huis over vijf jaar wilt verkopen?
  • Ben je makelaar of financieel adviseur? Schaaf je kennis bij en maak mensen attent op de enorme kansen die er liggen.

___

Tekst: Janneke Sinot